SECRETUL MEȘTEȘUGULUI


Îndrăgesc liniștea de a lucra în micul meu atelier și calmul lemnului ce-și dezvălui poveștile în tihnă.
Aici nu este nimeni stăpân, șlefuirea lemnului este un procedeu migălos, trebuie făcut încet și senin, așa am învățat. Și asta mă duce cu gândul la anii de demult și la vorbele bunicului, că totul este făcut cu tihnă.

Respectul pentru lemn este atunci când asculți, și dai timp să înțelegi fibra și să lași să curgă formele pe lemn.
Bucata de lemn se transformă în mâinile mele , las propriile idei în slujba lemnului și astfel fiecare obiect capătă o imagine unică, greu de egalat în lucru de fabrică.
În atelier sunt doar cu lemnul, formele sunt o ascultare continuă a fibrei, un întreg proces de lucru în echipă, și respect pentru natură, creație, om.

Lucrul cu lemnul este un proces intens, ce-ți cere abilități la fiecare proiect, nu este loc de greșeală. În meseria asta nu păcălești,nu copii, pentru că nu ai cum. În micile ateliere de lemn totul ține de creație, și astfel timpul este mai lung pentru realizarea unui produs. Punem aici și imaginea proprie pe care fiecare din acestea o da produselor lor. Totul ține de îndemânare, creație, moștenire, pe care le transpui într-o poveste frumos conturată în imaginea unui obiect. Această este experiență pe care o vinde un mic atelier, povestea nescrisă .

Intr-un oras in care cercurile culturale si literale abunda, Iasul reprezinta un loc unde o mica patura de mesteri duce mai departe povestile captivante si pline de viata a lucrului in lemn.
In marea calatorie a cunoasterii lemnului, am surprins pe tocatoarele Strasnic, traditia lucrului asa cum a fost traita cu decenii in urma.
Servirea bucatelor pe tocatorul de lemn este o parte a bucuriei si candorii cultului popular.
Dintr-un ,,vis mic, nebun,, s-a nascut un pariu antreprenorial, menit sa schimbe imaginea servirii preparatelor culinare, intoarcerea la traditie, cultura, la toacatoare din lemn.


Comentarii