Lemnul masiv a dat întotdeauna tonul în economie, mai bine spus în toate ramurile economiei. Forma caldă pe care o îmbracă lemnul masiv este ceea ce căutăm în mediul ce ne înconjoară, asta fiind poate ceea ce căutăm pentru confort. În design am învățat în ultimii ani locul lemnului, un loc scris prin truda miilor de meșteri ce au clădit opere de artă vizibile și astăzi, opere ce stau drept în fața timpului.
Un obiect ce a bătut palma cu vechi civilizații, este chiar butoiul de lemn. Pentru fabricarea butoaielor de se folosește lemnul masiv, placajul, PFL-ul și furnirele. Pentru butoaiele din doage din lemn masiv, se folosesc semifabricate pentru doage, sub formă de lobde(din fag) precum și doage brute pentru manta și funduri.
Pentru rezultatul calitativ al unui butoi, lobdele de fag trebuie să corespundă condițiilor de admisibilitate a defectelor, astfel nu se admite putregai, coajă înfundată, noduri sănătoase parțial concrescute, noduri vicioase, găuri de insecte, crăpături, devierea fibrelor.
Procesul de prelucrare a doagelor de manta cuprinde:
-retezarea doagelor brute;
-rindiluirea concav-convexă a doagelor;
frezarea canturilor doagelor în formă fusiformă;
Chiar dacă procedeul pare în totalitate mecanizat, asamblarea doagelor pentru formarea mantalei este o operațiune manuală, în care doagele sunt așezate unele lângă altele în poziție verticală, închiderea perimetrului făcându-se cu o doagă de lățime potrivită.
Pentru mărimea plasticității lemnului, doagele sub formă de garnitură, sau mantaua formată, se tratează termic. Umiditatea lemnului va fi de circa 30%.
Etapa finală în realizarea butoaielor o reprezintă tratamentele speciale aplicate butoaielor. Acestea au rol de a mari impermeabilitatea și de a reduce reacțiile chimice între substanțele conținute în lemn și substanțele ce se păstrează între ele.
Parafinarea se face pentru mărirea impermeabitatii și se face la butoaiele pentru lichide care nu intră în reacție cu parafină.
Pentru butoaiele de vin se execută o tratare pentru extragerea tanantilor. Tratamentul constă în aburirea interiorului butoiului cu abur proaspăt sub presiune 2-3*10 5Pa, apoi se spală cu apă fierbinte și hidrat de natriu, în proporție de 200g la litru, după care urmează o spălare cu apă curată.
Butoaiele de bere se impregnează cu un amestec de rășină, colofoniu și uleiuri.
Finalul este dat de montarea vanei și cepurile conice, realizate la strung și presate conic.
Important - cepurile se confecționează din plop, anin, tei.
Bucurii!

Comentarii
Trimiteți un comentariu