Lucrul cu lemnul de stejar


Stejarul este una dintre cele mai venerate și apreciate specii de lemn utilizate în proiecte de prelucrare. Este greu, puternic, și atunci când este finisat corect, absolut frumos.
Meșterii în lemn tind să favorizeze lucrul cu lemnul de esență tare, la fel ca mecanicii auto, ce tind să prefere lucrul cu anumite mărci sau modele de mașini.
Este adesea o chestiune de familiarizare și de confort, deoarece lucrătorul în prelucrarea lemnului de o anumită specie sunt înclinați să evite încercarea diferitelor specii de esență tare.
Fiecare lemn de esență tare are tendințele sale astfel că fiecare meșter adoptă o anume tehnică de lucru.
Acest lucru survine la finisarea lucrării, și exemplific două tipuri de lemn masiv cu care lucrez:
-Frasinul: un lemn temperamental pentru a fi finisat și succeptibil de contracții datorate fluctuațiilor de umiditate sezonieră.
Lemnul de frasin este un lemn lucios, tare și greu, foarte căutat pentru culoarea, rezistența și elasticitatea sa, proprietăți datorită cărora are multiple întrebuințări.
Este ideal pentru fabricarea obiectelor de echipament sportiv, în special a acelora care necesită rezistență și flexibilitate. În trecut era folosit la fabricarea schiurilor și a rachetelor de tenis, iar în prezent se folosește la fabricarea vâslelor, bate de baseball, crose de hockey, tacuri de biliard, arcuri și săgeți, sănii pentru curse de câini, mobilier de interior și exterior
Lemnul tânăr de frasin are culoarea alb-gălbuie. La arborii bătrâni culoarea este roșiatică-brună.
-Stejarul – lemnul rege . O uscare – depozitare în condiții standard formează structura de baza a lucrării finale. Dar aspectul piesei finale din lemn de stejar este datorat în primul rând și priceperii meșterului.
Grecii antici venerau lemnul de stejar ca întruchipare a celor mai puternici zei din cultural lor. Farmecul stejarului a atras în mrejele lui până și poeții și pictorii.
La confecționarea butoaielor se utilizează adesea lemn de stejar de calitate superioară, astfel totul este o știință când vine vorba de utilizarea lemnului. Lucrul cu lemnul de stejar este parte din cultura populară,cu mult farmec clasic. Lucrările din lemn de stejar se maturizează treptat, atingând perfecțiunea în timp, astfel caracterul puternic al stejarului îl simți pe suprafața de lucru după ani și ani.
Textura grosieră, neuniformă devine delicată în ani de utilizare, asemeni unui cărți răsfoite, iar și iar, până îți dezvăluie cele mai adânci secrete.



Comentarii