Golden Oak


Într-o oarecare măsură a reînviat dorința populară pentru mobilierul din lemn de stejar.
Lemnul de stejar, un lemn folosit de sute de ani în construcții datorită durității și robusteții fibrei, a pornit încet drumul spre obiectele de artă.
Folosit în construcția navelor maritime, urmează călătoria pentru șinele de tren, construcții masive, apoi utilizarea în industria vinului pentru realizarea butoaielor.
Lemnul de stejar, oricum l-ai lua a avut o importantă economică în fiecare perioadă din istorie.
Epoca Victoriană a marcat o nouă etapă în istoria lemnului de stejar, astfel, la sfârșitul anilor 1800 lemnul de stejar a ajuns să fie folosit pentru décor de interior. Finisat cu straturi de lac, obiectele din lemn de stejar au devenit extrem de populare, epoca - Golden Oak, culmininand cu creațiile artistice din anii 1920 ale lui Gustav Stickley.
Astfel că obiectele de interior realizate din lemn de stejar au reușit să capteze atenția, fiind singurele ce aduceau o nuanță caldă, boiemă în încăperile greoaie.
Stejarul a pierdut teren în lupta cu lemnul de nuc și mahon, când mobila din aceste esențe își punea parafa pe la mijlocul sec VIII până la sfârșitul sec IX. Dar, lemnul de stejar mai era folosit excesiv în mediul rural, rămânând un lemn de căpătai pentru decorul rustic.
Odată cu accesiunea clasei de mijloc, dar și deficitul de lemn de nuc, a renăscut din nou apetitul pentru lemnul de stejar, o esență ce stavileste dorința de lemn masiv a acelor vremuri.
Dezvoltarea rapidă și accensiunea pe scară socială a clasei medii, a dus la o dorință continuă de consum, astfel că lemnul a fost supus și el unui proces de modernizare.
Sau căutat noi posibilități de îmbunătățire în industria mobilei, de diminuare a consumului de lemn, mecanizarea procedeelor de lucru cu lemnul, și în general de îmbunătățire a timpilor de lucru.
Mânuirea lemnului masiv a supravetuit pe nișe, unde și acum adepții tehnicilor manuale de lucru scot obiecte cu adevărat artistice, greu de evaluat.


Comentarii